O FIRMIE
::
OFERTA
::
SKLEPY
::
PRODUKT TRADYCYJNY
::
GALERIA
::
KONTAKT
-> PRODUKT TRADYCYJNY: BIAŁA KIEŁBASA W SŁOIKU
Na liście tej znajdują się wytwarzane przez nas:
Biała Kiełbasa w słoiku
Jest to produkt pasteryzowany w słoikach o przedłużonej trwałości. Biała kiełbasa w słoiku posiada
smak charakterystyczny dla tradycyjnej domowej kiełbasy
, przypominający wyrób domowej konserwy mięsnej o ziołowym zapachu. Mięso do produkcji kiełbasy pochodzi wyłącznie ze
świni rasy złotnickiej pstrej, która jest rasą zachowawczą, pochodzącą z regionu wielkopolski, z produkcji ekologicznej
. Świnia złotnicka pstra jest hodowana w czystości rasy, bez żadnego dolewu krwi innej rasy i jest jedyną w Polsce rodzimą rasą świń, charakteryzującą się wyjątkowo wysoką jakością mięsa, przy dużej zawartości tłuszczu w tuszy.
Tradycja i pochodzenie
Jednym ze sposobów konserwacji mięsa było pasteryzowanie w wekach. Zmielone mięso wymieszane z przyprawami: solą, pieprzem, czosnkiem, gorczycą i majerankiem "kładzone" było do weków i gotowane w temperaturze zbliżonej do 100 C. W ten sposób przygotowana kiełbasa z weka mogła być przechowywana w chłodnym miejscu (poniżej 6 C) do kilku miesięcy. Weki zaczęły być używane w północno zachodniej Polsce po I wojnie światowej i do tej pory ten sposób przechowywania kiełbasy na wsiach jest dość szeroko rozpowszechniony.
[^^ WRÓC DO GÓRY ^^]