-> PRODUKT TRADYCYJNY: BIAŁA KIEŁBASA W SŁOIKU

Kujawsko - Pomorskie produkty tradycyjne!

Na liście tej znajdują się wytwarzane przez nas:
  • Biała Kiełbasa w słoiku


    Jest to produkt pasteryzowany w słoikach o przedłużonej trwałości. Biała kiełbasa w słoiku posiada smak charakterystyczny dla tradycyjnej domowej kiełbasy, przypominający wyrób domowej konserwy mięsnej o ziołowym zapachu. Mięso do produkcji kiełbasy pochodzi wyłącznie ze świni rasy złotnickiej pstrej, która jest rasą zachowawczą, pochodzącą z regionu wielkopolski, z produkcji ekologicznej. Świnia złotnicka pstra jest hodowana w czystości rasy, bez żadnego dolewu krwi innej rasy i jest jedyną w Polsce rodzimą rasą świń, charakteryzującą się wyjątkowo wysoką jakością mięsa, przy dużej zawartości tłuszczu w tuszy.

    Tradycja i pochodzenie

    Jednym ze sposobów konserwacji mięsa było pasteryzowanie w wekach. Zmielone mięso wymieszane z przyprawami: solą, pieprzem, czosnkiem, gorczycą i majerankiem "kładzone" było do weków i gotowane w temperaturze zbliżonej do 100 C. W ten sposób przygotowana kiełbasa z weka mogła być przechowywana w chłodnym miejscu (poniżej 6 C) do kilku miesięcy. Weki zaczęły być używane w północno zachodniej Polsce po I wojnie światowej i do tej pory ten sposób przechowywania kiełbasy na wsiach jest dość szeroko rozpowszechniony.



    [^^ WRÓC DO GÓRY ^^]