-> O FIRMIE


PHUP "Rolmięs" sp. jawna powstała 1 marca 1991 roku. Nasza firma położona jest w Łabiszynie (województwo kujawsko - pomorskie, 25 km na po�udnie od Bydgoszczy). W grudniu 2002 roku nasza firma otrzymała certyfikat AGRO BIO TEST oraz atest EKOLAND i została pierwszą w Polsce, masarnią ekologiczną.

W ZGODZIE Z EKOLOGIĄ...

Naszą produkcję zaczynamy od doboru odpowiednich ras trzody chlewnej i bydła. Rasy rodzime cechują się wysokimi walorami jak: genetyczna odporność na choroby, wysoka płodność, długowieczność oraz zdolności adaptacyjne do warunków środowiskowych i nie wzbogacanych intensywnie pasz. Preferujemy tuczniki rodzimej rasy "złotnicka pstra", ktłrych mięso charakteryzuje się wyjątkowymi walorami smakowymi przy dużej zawartości tłuszczu w tuszy. Barwa mięsa jest jasnoróżowa do ciemnoróżowej. Widoczna jest nieznaczna marmurkowatość mięsa (poprzerastanie tłuszczem włókien mięniowych), co nadaje mięsu doskonałą konsystencję - jądrną i elastyczną, słonina jest jędrna i jednolita. Po obróbce termicznej mięso pochodzące od �wi� złotnickich charakteryzuje się doskonałym smakiem i kruchością. Podczas obróbki cieplnej - pieczenia, smażenia, gotowania i duszenia, są mniejsze ubytki objętości i masy niż w przypadku mięsa innych ras.


Hodowla zwierząt wykorzystywanych do produkcji odbywa się tylko w certyfikowanych gospodarstwach ekologicznych. Zwierzęta te żyą w niewielkich stadach, w dobrych warunkach fitosanitarnych w chlewniach i oborach z dostępem do wybiegów i pastwisk. Umożliwia to uniknięcie stosowania antybiotyków i innych leków.

Wydłużony czas hodowli od 8 do 9 miesięcy skutkuje wysoką jakość uzyskiwanego mięsa, a równocześnie umożliwia rezygnację ze stosowania przyspieszaczy (hormonów) wzrostu oraz antybiotyków. Do karmienia stosowane są pasze ekologiczne , bez dodatków syntetycznych i preparatów genetycznie modyfikowanych (GMO), które powodują naturalny wzrost i wysoką zdrowotność zwierząt.
...I NORMAMI SANITARNYMI

Stosujemy zasady dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) i dobrej praktyki higienicznej (GHP) oraz wdrażamy system HACCP. Obecnie jesteśmy też na etapie modernizacji zakładu, która ma na celu polepszenie warunków sanitarno - higienicznych produkcji.

WĘDLINY BEZ KONSERWANTÓW I DODATKÓW

Skład naszych wędlin jest tak dobrany, aby nie stosować żadnych chemicznych konserwantów lub sztucznych wypełniaczy, za wyjątkiem witaminy C i soli peklującej o specjalnie, dla naszej firmy, zmniejszonej o 50% zawartości azotynu sodu. Stosujemy naturalne przyprawy ekologiczne jak czosnek, majeranek, cebula pochodzące od producentów ekologicznych oraz pieprz i gałką muszkatołową w ziarnie. Wszystkie dodatki posiadają certyfikat zgodności produktu rolnictwa ekologicznego. Wędzenie ekologicznych wędlin odbywa się w tradycyjny sposób, tj. w dymie z drewna olchowego bez kory w czasie od 12 do 72 godzin w zależności od wyrobu (w wielkoprzemysłowych przetwórniach czas wędzenia jest skrócony do około 1 godz.).

Nasze wędliny są zapakowane próniowo w sposób zapewniający ich dobrą jakość. Wyroby w słoikach są pasteryzowane.


[^^ WRÓC DO GÓRY ^^]