-> O FIRMIE
PHUP "Rolmięs" sp. jawna powstała 1 marca 1991 roku. Nasza firma położona jest w Łabiszynie (województwo kujawsko - pomorskie, 25 km na po�udnie od Bydgoszczy). W grudniu 2002 roku nasza firma otrzymała certyfikat AGRO BIO TEST oraz atest EKOLAND i została pierwszą w Polsce, masarnią ekologiczną.
W ZGODZIE Z EKOLOGIĄ...
Naszą produkcję zaczynamy od doboru odpowiednich ras trzody chlewnej i bydła. Rasy rodzime cechują się wysokimi walorami jak: genetyczna odporność na choroby, wysoka płodność, długowieczność oraz zdolności adaptacyjne do warunków środowiskowych i nie wzbogacanych intensywnie pasz. Preferujemy tuczniki rodzimej rasy "złotnicka pstra", ktłrych mięso charakteryzuje się wyjątkowymi walorami smakowymi przy dużej zawartości tłuszczu w tuszy. Barwa mięsa jest jasnoróżowa do ciemnoróżowej. Widoczna jest nieznaczna marmurkowatość mięsa (poprzerastanie tłuszczem włókien mięniowych), co nadaje mięsu doskonałą konsystencję - jądrną i elastyczną, słonina jest jędrna i jednolita. Po obróbce termicznej mięso pochodzące od �wi� złotnickich charakteryzuje się doskonałym smakiem i kruchością. Podczas obróbki cieplnej - pieczenia, smażenia, gotowania i duszenia, są mniejsze ubytki objętości i masy niż w przypadku mięsa innych ras. Hodowla zwierząt wykorzystywanych do produkcji odbywa się tylko w certyfikowanych gospodarstwach ekologicznych. Zwierzęta te żyą w niewielkich stadach, w dobrych warunkach fitosanitarnych w chlewniach i oborach z dostępem do wybiegów i pastwisk. Umożliwia to uniknięcie stosowania antybiotyków i innych leków. Wydłużony czas hodowli od 8 do 9 miesięcy skutkuje wysoką jakość uzyskiwanego mięsa, a równocześnie umożliwia rezygnację ze stosowania przyspieszaczy (hormonów) wzrostu oraz antybiotyków. Do karmienia stosowane są pasze ekologiczne , bez dodatków syntetycznych i preparatów genetycznie modyfikowanych (GMO), które powodują naturalny wzrost i wysoką zdrowotność zwierząt.
...I NORMAMI SANITARNYMI
Stosujemy zasady dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) i dobrej praktyki higienicznej (GHP) oraz wdrażamy system HACCP. Obecnie jesteśmy też na etapie modernizacji zakładu, która ma na celu polepszenie warunków sanitarno - higienicznych produkcji.
WĘDLINY BEZ KONSERWANTÓW I DODATKÓW
Nasze wędliny są zapakowane próniowo w sposób zapewniający ich dobrą jakość. Wyroby w słoikach są pasteryzowane. |